Γυναικεία Υγιεινή

Γυναικεία Υγιεινή

Ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή της σύγχρονης γυναίκας είναι η προσπάθεια για την πρόληψη παρά τη θεραπεία των νόσων. Έχοντας υπόψη αυτό, καταλαβαίνουμε εύκολα γιατί η καλή υγιεινή της γυναίκας αποκτά όλο και περισσότερη σημασία για την υγεία της.

Η σωστή υγιεινή περιλαμβάνει μια σειρά από θέματα που σχετίζονται τόσο με το σύγχρονο τρόπο ζωής όσο και με τη διατροφή. Πολλά είναι τα ερωτήματα που μπορεί να έχει μία γυναίκα σχετικά με τη σωστή υγιεινή, μερικά από τα οποία θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε πιο κάτω.

Στη σωστή υγιεινή της γυναίκας συμπεριλαμβάνεται η διαμονή σε ευχάριστο και άνετο περιβάλλον που θα έχει επαρκή φωτισμό, αερισμό και όλα τα άλλα στοιχεία που το κάνουν να μην είναι ανθυγιεινό.

Ντύσιμο

Το ντύσιμό της σύγχρονης γυναίκας θα πρέπει να είναι προσεγμένο και δε θα πρέπει να είναι ανθυγιεινό. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να αποφεύγονται πολύ λεπτά ρούχα τον χειμώνα, τα οποία δεν προστατεύουν τον οργανισμό από κάποιο κρυολόγημα, με συνέπεια τη μείωση της αντοχής του οργανισμού σε επόμενες αρρώστιες. Παρομοίως, η αποφυγή ζεστών ρούχων κατά τη θερινή περίοδο εμποδίζει την εφίδρωση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών και ιδιαίτερα σε ευαίσθητες περιοχές του γυναικείου σώματος.

Είναι δυστυχώς πάρα πολλές οι γυναίκες οι οποίες φορώντας καλσόν το καλοκαίρι ή διάφορα εφαρμοστά ρούχα αυξάνουν την εφίδρωση όλου του σώματος καθώς και των περιγεννητικών περιοχών, με συνέπεια ανάπτυξη μυκητιάσεων, κολπίτιδων και άλλων καταστάσεων.

Ακόμη οι γυναίκες οφείλουν να προσέχουν τις τυχόν ανώμαλες επιφάνειες των ρούχων που χρησιμοποιεί καθώς μπορούν να αποτελέσουν χώρο κατακράτησης αριθμού μικροβίων. Τα νοσήματα που μεταδίδονται από μικρόβια που βρίσκονται στα ρούχα είναι η ιλαρά, οστρακιά, διφθερίτιδα, ευλογιά, χολέρα και φυματίωση. Η  καθαριότητα και ο αερισμός των ρούχων είναι καθοριστικά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μικρόβια μπορεί να κρύβονται μέσα στα ενδύματα.

Διατροφή
Η σωστή υγιεινή της γυναίκας θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη σωστή διατροφή. Είναι σημαντικό να προσέχει τόσο το θερμιδικό φορτίο που λαμβάνει όσο και ποιοτική, που θα συμβάλλουν στην αποφυγή υπερβολικής κούρασης, στοιχείο που μειώνει την άμυνα του οργανισμού.
Κατά την περίοδο

Είναι λάθος η αντίληψη ότι η γυναίκα δεν θα πρέπει να πλένεται κατά την περίοδο. Τόσο το πλύσιμο ολοκλήρου του σώματος, όσο και των ευαίσθητων περιοχών, εμποδίζει την ανάπτυξη μικροβίων και λοιμώξεων.

Κατά τις μέρες πριν την περίοδο, η γυναίκα θα πρέπει να προσέχει να φορά στηθόδεσμο μεγαλυτέρου ίσως μεγέθους, ιδιαίτερα αν υποφέρει από υπερβολική διόγκωση των μαστών κατά τις μέρες αυτές. Η πράξη αυτή θα μειώσει την πίεση των μαστών από τον στηθόδεσμο και θα αποβάλει συμπτώματα κακοδιαθεσίας και, ίσως, πόνου.

Αν η γυναίκα κάνει κάποια δουλειά η οποία απαιτεί πολύ ορθοστασία, θα πρέπει να φορά ειδικές κάλτσες που προστατεύουν από τη φλεβίτιδα και τους κιρσούς. Θα πρέπει επίσης να προσέχει να μη φορά κάλτσες οι οποίες να αποφράσσουν την κυκλοφορία στο σημείο που ‘πιάνουν’ στο πόδι.

Η γυναίκα που προσέχει την υγιεινή της, θα πρέπει, εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω, να προσέχει να μην καπνίζει και να μην πίνει. Η σύγχρονη δε γυναίκα, προσέχει μάλιστα να αποφεύγει και χώρους στους οποίους κινδυνεύει να γίνει παθητική καπνίστρια. Αν η γυναίκα αυτή μείνει αργότερα έγκυος και καπνίζει, το κάπνισμα θα βλάψει όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και το παιδί το οποίο πρόκειται να φέρει στον κόσμο.

Aπό πλευράς καθαριότητας είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχει μεγάλη σημασία οι ευαίσθητες περιοχές της γυναίκας, να κρατώνται καθαρές. Η καθαριότητα θα εξασφαλίζει στο δέρμα τη διάνοιξη των πόρων του από όπου θα βγει ο ιδρώτας, το σμήγμα και τα άλλα άχρηστα προϊόντα της ανταλλαγής της ύλης. Όταν η καθαριότητα λείπει, τα άχρηστα αυτά προϊόντα μαζεύονται στο δέρμα και στα εσώρουχα και προκαλούν την κακοσμία της περιοχής. Από τα μικρόβια μπορεί να δημιουργηθούν μολύνσεις της επιφανείας του δέρματος.

Πλύση
Η πλύση θα πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό και με σαπούνι καλής ποιότητος, όπως ουδέτερου pH. Το πράσινο σαπούνι, καθαρίζει καλά, και δεν προκαλεί ερεθισμούς. Επίσης, κυκλοφορούν διάφορα καλλυντικά σκευάσματα τα οποία είναι ειδικά για την περιοχή αυτή και χαρακτηρίζονται από την παρουσία πολλών φυσικών προϊόντων και εκχυλισμάτων φυτών που συμβάλλουν στην αντιμικροβιακή φροντίδα.
Κολπικές πλύσεις

Οι κολπικές πλύσεις (πλύσεις μέσα στο κόλπο), είναι εκείνες στις οποίες θα πρέπει να αποφεύγεται κατάχρηση. Οι πλύσεις αυτές προστατεύουν από κολπίτιδα, αλλά η κατάχρησή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη γυναίκα. Έτσι λοιπόν, θα συμβουλεύαμε την καλή καθαριότητα και υγιεινή της περιοχής, χωρίς υπερβολική χρήση των ενδοκολπικών πλύσεων.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε τη σωστή εξάσκηση του σώματος. Η γυναίκα η οποία θα θέλει να κάνει μία υγιεινή ζωή τηρώντας τους κανόνες υγιεινής, θα πρέπει να ασκείται τακτικά και οργανωμένα. Η άσκηση είναι απαραίτητο στοιχείο της υγείας ενός ατόμου.

Ο γυναικολόγος

Τελειώνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε το πιο σημαντικό στοιχείο της υγιεινής της γυναίκας: Τον γυναικολόγο.

Η γυναίκα η οποία δεν επισκέπτεται τον γυναικολόγο της σε τακτική βάση, (ανά εξάμηνο ή ανά έτος), παραλείπει ένα μεγάλο στοιχείο της υγιεινής του εαυτού της.

Η επίσκεψη στο γυναικολόγο της είναι εκείνη η οποία θα προλάβει πάρα πολλές καταστάσεις οι οποίες μπορεί να ταλαιπωρήσουν τη γυναίκα. Υπάρχουν γυναίκες στην εποχή μας οι οποίες πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας επειδή δεν έχουν κάνει ούτε ένα τεστ Παπανικολάου. Παρ΄ όλα αυτά, ο γυναικολόγος θα δώσει τη σωστή συμβουλή, ώστε η γυναίκα να αποφύγει πάρα πολλές καταστάσεις που μπορεί να την ταλαιπωρήσουν.

Συνεργαζόμενες Επιχειρήσεις