Ομοιοπαθητικά

Ομοιοπαθητικά Φάρμακα

Η Ομοιοπαθητική είναι μια τελείως φυσική μέθοδος θεραπείας, η οποία θεραπεύει μόνιμα, ήπια και χωρίς παρενέργειες. Η Ομοιοπαθητική στοχεύει στην ενδυνάμωση του ίδιου του οργανισμού κινητοποιώντας τις αμυντικές του δυνάμεις και αποκαθιστώντας την διαταραγμένη του υγεία.

Η ομοιοπαθητική, βασίζεται στην παραδοχή πως η θεραπεία μιας ασθένειας μπορεί να επιτευχθεί με χρήση φαρμακευτικών ουσιών που είναι ικανές να προκαλέσουν τα συμπτώματα της ασθένειας, όταν χορηγηθούν σε έναν υγιή οργανισμό. Η αρχή αυτή ονομάζεται «νόμος των ομοίων» ή «κανόνας των ομοίων» και κατά τους ομοιοπαθητικούς γιατρούς επαληθεύεται εμπειρικά. Η σύνδεση ενός φαρμάκου με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, επιτυγχάνεται μέσα από μία διαδικασία «απόδειξής» του (ή «επαλήθευσης»), που συνίσταται στη χορήγησή του σε υγιείς οργανισμούς, καταγράφοντας εμπειρικά όλα τα συμπτώματά που επιφέρει.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον κανόνα των ομοίων, εφόσον ο καφές έχει επαληθευτεί πως προκαλεί συμπτώματα αϋπνίας, μπορεί υπό προϋποθέσεις να χορηγηθεί για τη θεραπεία προβλημάτων αϋπνίας. Εφαρμόζεται αποκλειστικά σε υγιείς οργανισμούς, προκειμένου να μην συνδυαστούν συμπτώματα μίας ασθένειας με την επενέργεια του φαρμάκου. Με αυτό τον τρόπο, πιστεύεται ότι εξασφαλίζεται η γνώση της δράσης κάθε ουσίας στη συνολική υγεία του οργανισμού.

Δεύτερη βασική και αμφιλεγόμενη αρχή της ομοιοπαθητικής είναι η υπόθεση πως μία ουσία μπορεί να έχει ισχυρά θεραπευτικά αποτελέσματα όταν αραιωθεί σταδιακά σε απειροελάχιστες δόσεις και εφόσον μεταξύ κάθε αραίωσης το διάλυμα αναταράσσεται βίαια, διαδικασία που στην ομοιοπαθητική ορολογία απαντάται ως «δυναμοποίηση» (potentization ή dynamization). Ο Χάνεμαν επιχείρησε να την εξηγήσει, συγκρίνοντάς τη με την παραγωγή θερμότητας ή τη μαγνήτιση υλικών μέσω της τριβής. Όσο μεγαλύτερη είναι η δυναμοποίηση, δηλαδή η αραίωση συνοδευόμενη από τη βίαιη ανατάραξη του διαλύματος, τόσο αυξάνει η θεραπευτική δύναμη της διαλυμένης ουσίας. H επιλογή του ποσοστού αραίωσης δεν ακολουθεί κάποιον αυστηρό κανόνα και η εμπειρία ή η παρατήρηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Σύμφωνα με ένα τρίτο αξίωμα της ομοιοπαθητικής, οι θεραπείες είναι αποτελεσματικότερες όταν επιλέγονται με βάση τα συνολικά χαρακτηριστικά συμπτώματα και όχι αποκλειστικά εκείνα της ασθένειας. Αυτή η ολιστική και συγχρόνως εξατομικευμένη αντιμετώπιση συνεπάγεται πως ακόμα και αν σε δύο ασθενείς γίνεται η ίδια διάγνωση, ενδέχεται να χορηγηθεί διαφορετικό ομοιοπαθητικό φάρμακο που θα ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα διανοητικά, ψυχικά και σωματικά συμπτώματα του κάθε οργανισμού. Ουσιώδες σημείο της ομοιοπαθητικής είναι η πεποίθηση πως η θεραπευτική αγωγή οφείλει να αποσκοπεί στην ίαση του ατόμου μάλλον παρά της νόσου, δηλαδή δεν αναγνωρίζονται ασθένειες αλλά ασθενείς οργανισμοί.

Τρόπος χρήσης ομοιπαθητικών σκευασμάτων

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας και για ένα διάστημα ασφαλείας θα πρέπει :

  • Να αποφεύγετε σε κάθε τροφή ό,τι περιέχει μέντα, δυόσμο, ευκάλυπτο και να αποφεύγετε ό,τι περιέχει καμφορά (προσοχή χρειάζεται σε οδοντόκρεμες , τσίχλες , ποτά και σε ορισμένα καλλυντικά).
  • Διακόψτε τον καφέ και ό,τι περιέχει καφεΐνη , ποτά όπως Coca-Cola, Pepsi  και άλλα  (εκτός αν σας το επιτρέπει ο γιατρός σας ).
  • Μη χρησιμοποιείτε Vicks  και φάρμακα που περιέχουν κορτιζόνη. (καλό θα είναι πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φάρμακο να ενημερώνετε το γιατρό σας).
  • Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ελαττώστε το κρασί και αποφύγετε  εντελώς τα   σκληρά  αλκοολούχα ποτά ( ρακή, ουίσκι , βότκα , κονιάκ κ.α.).

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο υπάρχει σε διάφορες μορφές: κάψουλες, μικρά χαπάκια (globules) ή λίγο μεγαλύτερα (granules), διαλύματα και άλλες .

Για τον τρόπο λήψης των ομοιπαθητικών φαρμάκων συμβουλευτείτε το Φαρμακοποιό σας.

Για μια ώρα πριν και μισή ώρα μετά τη χορήγηση των φαρμάκων,  δεν πρέπει να φάτε ή να πιείτε τίποτα.

Τα χάπια δεν τα αγγίζουμε ποτέ με τα χέρια.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα  φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από έντονες οσμές (π.χ. ράφια κουζίνας ), μακριά από ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις κ.ά.) και δεν πρέπει να εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Για οποιοδήποτε ασυνήθιστο σύμπτωμα  να επικοινωνείτε αμέσως με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Τα ομοιοπαθητικά στο φαρμακείο

Το φαρμακείο μας στο δρόμο του αεροδρομίου της Μυκόνου διαθέτει ομοιοπαθητικά φάρμακα.

 

homeopathy2

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συμβουλή και συζήτηση σχετικά με την Ομοιοπαθητική και τη λήψη των φαρμάκων.